Noordbroeksters in actie voor 2,5 jarige kankerpatiënt Jolan

5 Noordbroeksters hebben Stichting Zorg Voor Jolan opgericht. Jolan is de 2,5 jarige Jolan Sienot uit Noordbroek. De peuter heeft de zeldzame ziekte neuroblastoom kanker. Hij verblijft in het UMCG in Groningen. De behandelingen slaan zo aan dat Jolan een vervolgbehandeling moet krijgen in Amerika. De ziektekostenverzekeraar betaalt een deel. De rest (50. à 60.000 euro) moet het jonge gezin zelf betalen.

"Jolan is een jongetje van 2,5 jaar die in 1 week tijd van een super actieve peuter veranderde in een doodziek ventje", zegt Dick Huisman. Hij is door naasten van de familie benaderd om deze actie op touw te zetten. Dit doet Huisman met Marjon Loer, Daniël Heres, Erno Burger en Gina Vermue. Ze hebben Stichting Zorg Voor Jolan opgericht. Huisman: "Noordbroek is een hechte gemeenschap. We zouden deze actie opstarten voor elk kind uit het dorp."  

Zeer zeldzame ziekte
De ziekte die Jolan heeft is zeer zeldzaam. Slechts 25 kinderen per jaar krijgen deze diagnose in Nederland. "Het raakt een mens diep als iemand door kanker wordt  getroffen, maar als dit een ventje van 2,5 jaar betreft, is dit een verpletterend bericht. Zeker voor het jonge gezin, dat nog een zoontje heeft. Dit kindje was pas 5 weken oud toen het onheilspellende bericht over Jolan hun overkwam." Stichting Zorg Voor Jolan wil met familie en vrienden geld bijeen brengen om de behandeling voor Jolan mogelijk te maken en hem weer de kans te geven een super actieve peuter te worden.
De operatie staat volgens Huisman gepland in augustus of september van dit jaar. De ouders van Jolan gaan mee en verblijven daar een nog onbekende periode. Het is dus kort dag voor de 5 Noordbroeksters om het benodigde geld - 50. à 60.000 euro - bijeen te krijgen. "Voor een startend gezin is het een onmogelijke opgave."
Website en bankrekeningnummer
De komende periode houdt Stichting Zorg Voor Jolan u via Menterwolde.info op de hoogte van de acties. De stichting komt binnen 14 dagen met een eigen website. De 5 initiatiefnemers verwachten volgende week het bankrekeningnummer, waarop donaties gestort kunnen worden, bekend te kunnen maken.
 
Fantastische actie
Jeroen van der Ploeg van Notarispraktijk Slochteren hoefde geen moment na te denken toen hij werd gevraagd de notariële oprichtingsakte voor Stichting Zorg Voor Jolan belangeloos op te stellen. "Aan dit soort bijzondere situaties in de buurt werken wij altijd mee. Ik heb zelf ook kleine kinderen. Ik doe dit niet voor eigen eer en glorie, maar doe dit voor het goede doel. Ik vind het mooi om zo mijn steentje bij te dragen aan deze fantastische actie", aldus Van der Ploeg.  
 
Wat is neuroblastoom?
Het neuroblastoom is een tumor van het zenuwstelsel dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaat uit de zogenaamde neurale lijst in het zich ontwikkelende embryo. Het groeit uiteindelijk uit tot zenuwvezel-grensstrengen die langs de wervelkolom lopen van de hals tot aan het staartbeen. Het merg van de bijnieren vormt ook onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel. De bijniermerg produceert hormonen zoals adrenaline (stress hormoon) en adrenaline-achtige stoffen. Neuroblastomen kunnen overal in het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaan, met een voorkeur voor de bijnieren. Neuroblastomen ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de orgaan-ontwikkeling van embryo en pasgeborene en behoren daarom tot de zogenaamde embryonale tumoren. (Bron: www.villajoep.nl)
 
Foto: Dick Huisman, Gina Vermue, notaris Jeroen van der Ploeg en Erno Burger (v.l.n.r.) zitten aan tafel in het kantoor van Notarispraktijk Slochteren om de oprichtingsakte van Stichting Zorg Voor Jolan te ondertekenen. 

Volg ons op:

             

Gedoneerd

Op dit moment, 14 september 2015 staat de teller op:

 0 0 0 6 7 0 3 6

Er is een CD te bestellen, geschreven en gezongen door Sinus Schuiling. Om te bestellen klik op de afbeelding.